Leven. Liefde. Spiritualiteit. Heling. Geloof. Denken. Voelen. Spreken. Anders zijn. Zomaar een aantal woorden die in mij opkomen als ik nadenk over wie ik ben. Al vanaf jongs af aan heb ik mij anders gevoeld en nog steeds voelt dat zo. Maar wat is dat dan precies? Je anders voelen? Die vraag heb ik mij gedurende mijn leven regelmatig gesteld. Voor mij is het dat ik de dingen anders beleef, anders voel, anders zie en dat mijn intuïtie altijd juist zit. Ik weet dingen, ik onthoud dingen, ik kan uren nadenken, dromen, maar ook mezelf verliezen in mijn gedachten, intens verdrietig zijn, maar ook intens genieten en lief hebben met alles wat er in mijn hart zit.

Mijn vertrouwen in mensen was er altijd. Ik zag en zie nog steeds de goedheid in een ieder, maar soms krijg ik de deksel op mijn neus. Dan raken mensen mij diep en doet het iets met me. Dat is voor mij een teken en boodschap. Wat is het in mij waar ik moeite mee heb? Het is namelijk niet zo dat de ander mij dat gevoel geeft. Dat doe ik zelf. Iets in mij resoneert niet met wat ik om mij heen heb gecreëerd. Het is een prachtig gegeven, een prachtige wegwijzer om het zo maar te omschrijven. Mijn gevoel…

Wat je geeft, krijg je terug. Die les heb ik geleerd. Dus in tijden dat ik mij onzeker voelde, was het vrijwel altijd zo dat ik meer onzekerheid aantrok. Situaties, mensen, lessen. Ik besefte dat ik de situatie wilde controleren, wilde forceren, maar dat ging niet. Hoe kon ik hier iets goeds mee doen? Want als ik in een situatie zat waarin in me zelfverzekerd voelde, dan voelde ik dat ik in mijn kracht stond en leek alles vanzelf te gaan? Wat nu als ik aan mezelf kon laten zien dat ik me toch goed kon voelen, ondanks de situatie, dan zou dat mijn gevoel over mijzelf en de situatie veranderen. Maar hoe doe je dat? Wat mij altijd heeft geholpen is dat ik op die momenten gedachten probeerde te vinden waar ik rustiger van werd, blijer zelfs. Ongeacht de situatie waar ik in zat. Ik ging naar binnen, naar mijn hart, want daar kwam het gevoel vandaan. Ik ging ook na waar mijn gedachten over gingen. Waren dat positieve gedachten? Waren dat juist beperkende gedachten? Ik probeerde echt goed op te letten, waar mijn hoofd mij mee naar toe nam. Zodra ik merkte dat mijn gedachtenstroom wat ‘negatievere’ gevoelens bij me naar boven bracht, kon ik er iets mee doen. Ik ging zoeken naar gedachten die me een positief gevoel gaven. Me rust brachten en mijn gevoel draaide langzaam maar zeker naar rust. Dat heeft de nodige oefening nodig gehad kan ik je vertellen!

Een goede oefening voor degene die zich herkennen in mijn verhaal: Let eens op wat je uitspreekt. Letterlijk je woorden. Zijn dat positieve woorden? Negatieve misschien? Beperkende? Wat gebeurt er als je zo praat met je gevoel? Met je gemoedstoestand? Helpt het je? Ben je bewust van wat je zegt en dus tegelijkertijd ook denkt? Over jezelf, over anderen, over je situatie?

Als je dit een week doet en misschien zelfs opschrijft zul je zien dat je misschien niet zo lief, zacht, open over dingen praat. Dat er misschien overtuigingen zijn die je hebt aangeleerd maar die eigenlijk niet bij jou passen. Mijn tip? Wees zacht in je uitspraken. Naar jezelf toe, maar ook naar anderen. Want wat je met gevoel en overtuiging uitspreekt, positief dan wel negatief, dat trek je aan en breng je in je leven.

Het allerbelangrijkste wat ik heb geleerd in al die jaren over mezelf, is dat ik goed ben zoals ik ben. Anders of niet. Dat ik ontzettend trots ben op mezelf en dat ik elke dag opensta om te leren. Dat ik mezelf kan helpen, maar ook anderen om te groeien. Dat ik elke dag dankbaar ben dat ik er ben en dankbaar ben voor wat ik wél heb. Dat ik zie dat als we dit allemaal zouden doen, dat de wereld met ons mee ‘shift’ als wij onze positiviteit en kijk op onszelf en het leven naar buiten brengen en delen met alles en iedereen om ons heen. We zijn liefdevolle wezens, die gewoon af en toe even naar binnen mogen keren, om vervolgens weer krachtig vanuit het hart te mogen gaan staan en het leven te leven dat voor ons klaar ligt. We hoeven het alleen maar te pakken.

Wees lief voor jezelf…